Објаснет фактор на дизајн и фактор на безбедност

2021-09-24

Ningbo Fangli Technology Co., Ltd. е производител на механичка опрема со речиси 30 години искуство на пластика опрема за истиснување на цевки, нова заштита на животната средина и нови материјали опрема. Од своето основање Fangli е развиен врз основа на корисникот барања. Преку континуирано подобрување, независно истражување и развој на јадрото технологија и варење и апсорпција на напредна технологија и други средства, развивме линија за истиснување на ПВЦ цевки, линија за истиснување на цевки ПП-Р, вода од ЈП Линија за истиснување на снабдување / гасна цевка, што беше препорачано од кинеското Министерство на градежништвото за замена на увозните производи. Ја стекнавме титулата на „Првокласен бренд во провинцијата Жеџијанг“.

Извор: Асоцијација за ПВЦ цевки Uni-Bell

Неодамнешните промени на AWWA стандардите имаат воведе конфузија во концептите на фактор на дизајн (DF) и фактор на безбедност (SF).

Овој документ ќе ја разјасни врската помеѓу двата термина со:

• Упатување на стандардите на AWWA

• Обезбедување табела со примери

ДЕФИНИРАН ФАКТОР НА ДИЗАЈН

Стандардите AWWA C900, C905 и C909 дефинирајте го „дизајн фактор“ на следниов начин:

„Фактор на дизајн (DF): Инверзна на безбедносен фактор. Се користи за да се намали основата на хидростатскиот дизајн (HDB) на пристигнете до хидростатичкиот дизајн напон (HDS) од кој е класата на притисок пресметано“.

Ставајќи ја оваа дефиниција во поедноставни термини:

Фактор на дизајн (DF): Инверзна на безбедносен фактор. DF се користи за да се намали стресот на кршење на материјалот за да се обезбеди a безбеден дизајн стрес.

Во форма на равенка:

Дизајн стрес = Прекин напрегање x DF

или

HDS = HDB x DF

ОДНОС ПОМЕЃУ ДИЗАЈНСКИ ФАКТОР И ФАКТОР ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Дефиницијата AWWA е многу јасна: на фактор на дизајн е обратен од факторот на безбедност.

Повторно во форма на равенка:

DF = 1/SF

или

SF = 1/DF



КОНСТИТЕН БЕЗБЕДЕН ФАКТОР ОД 2.0

Од последните две колони во табелата, тоа јасно е дека AWWA постојано одржува максимален фактор на дизајн од 0,50 (еквивалент до минимален безбедносен фактор од 2,0).

Uni-Bell препорачува инженерите да одржуваат практиката на користење 2.0 како минимален безбедносен фактор за дизајн.


https://www.fangliextru.com/upvc-pvc-uh-pipe-extrusion-equipment.html

https://www.fangliextru.com/cpvc-pipe-extrusion-equipment.html


  • Email
  • QR
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy