Технологија на обработка на цевки од хлориран поливинил хлорид (ПВЦ-Ц).

2022-10-31

Ningbo Fangli Technology Co., Ltd. е производител на механичка опрема со речиси 30 години искуство наопрема за истиснување на пластични цевки, нова заштита на животната средина и нова опрема за материјали. Од своето основање, Fangli е развиен врз основа на барањата на корисниците. Преку континуирано подобрување, независно истражување и развој на основната технологија и варење и апсорпција на напредна технологија и други средства, развивмеЛинија за истиснување на ПВЦ цевки, Линија за истиснување на цевки PP-R, Линија за истиснување на ЈП водовод / гасна цевка, што беше препорачано од кинеското Министерство за градежништво за замена на увезените производи. Ја стекнавме титулата „Првокласен бренд во провинцијата Жеџијанг“.

 

1,Екструдер

Паралелни или конусни екструдери со два заврткиобично се користат за екструдирање на CPVC цевки. Имајќи предвид дека CPVC полесно се пластифицира од PVC, полесно е да се контролирапроизводство на истиснување на CPVC цевкисо користење напаралелни екструдери со два завртки. Ако во формулата се користи стабилизатор на оловна сол,екструдеротќе има добри перформанси за пластифицирање; Ако органскиот калај се користи како стабилизатор во формулата, односот на компресија на завртката на екструдерот не треба да биде премногу голем.

2, Технологија на обработка

    Mixing of materials

The mixing process of CPVC resin is the same as that of PVC resin, which requires two processes: high-speed mixing and low-speed cooling mixing. Generally, the high-speed mixing temperature should be controlled at 115~125 ℃, not too high, otherwise it is easy to mix yellowing materials, causing material decomposition or "superplasticization" during extrusion. The temperature of low-speed cooling and stirring shall be controlled at 40~50 ℃ and shall not be too high, otherwise the mixed materials will absorb too much moisture in the air and affect the performance of the products due to the large difference between the mixed materials and the room temperature.

Температура на истиснување

Процесот на истиснување на CPVC цевките се фокусира на температурата на процесот, што директно ќе влијае на квалитетот на пластифицирање на цевките. Општо земено, температурата на процесот ќе се разликува многу поради различните својства на пластифицирање на екструдерот, понекогаш разликата ќе биде 20 ~ 30 ℃. Теоретски, температурата на обработка на CPVC материјалот е повисока од онаа на PVC, но всушност, според нашето долгогодишно искуство во обработката, температурата на обработка на CPVC е 5 ~ 8 ℃ пониска од онаа на PVC. Тоа е затоа што вискозноста на топење на CPVC е поголема од онаа на ПВЦ, и ќе се генерира многу топлина од триење помеѓу стопените молекули. Во тоа време, ако екструдерот му дава премногу топлина, лесно е да се предизвика распаѓање на материјалот.

При поставувањето на температурата на процесот, кривата треба да се одржува колку што е можно мазна, што е корисно за квалитетот на пластификацијата на CPVC смолата, а кривата нагоре и надолу не е погодна за пластификација на цевката.

The whole process temperature control can be roughly divided into three parts: barrel, combiner core and mold. The barrel temperature decreases from Zone 1, and the combiner core temperature is slightly lower than the barrel temperature. In the mold temperature setting, it is worth noting the temperature of the die and the core mold. The temperature of матрицататреба да биде околу 10 ℃ пониска од температурата на грејниот дел на бурето, инаку ќе влијае надолжното собирање на цевката, Цевките без барања за надолжна стапка на собирање не подлежат на ова ограничување. Греењето на калапот на јадрото може да се исклучи откако цевките ќе се извлечат нормално. Топлината на топењето на CPVC и топлината генерирана од триењето на калапот на јадрото може целосно да ја одржат температурата на калапот на јадрото.

 

Ако ви требаат повеќе информации, Ningbo Fangli Technology Co., Ltd. ве поздравува да контактирате за детална истрага, ние ќе ви обезбедиме професионални технички насоки или предлози за набавка на опрема.

 

  • Email
  • QR
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy